Obrazek w tle dla „Dobry posiłek w szpitalu”, pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia został wydłużony o pół roku

„Dobry posiłek w szpitalu”, pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia został wydłużony o pół roku

28 stycznia 2025

Realizowany w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Fryderyka Chopina w Rzeszowie (USK w Rzeszowie) program „Dobry posiłek w szpitalu”, decyzją Ministra Zdrowia został wydłużony o pół roku. Dzięki dodatkowym pieniądzom z Narodowego Funduszu Zdrowia, pacjent ma zapewnioną poradę żywieniową oraz posiłki przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę.

„Dobry posiłek w szpitalu”, to program pilotażowy w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach, który od grudnia 2023 roku realizowany jest w USK w Rzeszowie. W ramach pilotażu NFZ przeznacza na zdrowsze posiłki w czasie szpitalnej rekonwalescencji dodatkowe 25,62 zł dziennie na pacjenta. Stawka ta stanowi uzupełnienie środków przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.

 – Pacjenci, którzy leczą się w naszym szpitalu, mogą korzystać z jadłospisu, który zawiera urozmaicone potrawy oraz zapewnia zbilansowane wartości składników odżywczych w diecie, tłumaczy Wojciech Zawalski, p.o. dyrektora USK w Rzeszowie. – Jedzą zdrowo i różnorodnie, tym samym zwiększają się szanse na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia i zmniejsza się ryzyko powikłań.

Program „Dobry posiłek w szpitalu” zakłada wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Szpitale, które biorą udział w projekcie mają obowiązek zapewnić pacjentom odpowiednie wyżywienie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia.

Dodajmy, że zgodnie z nowymi przepisami program „Dobry posiłek w szpitalu” wydłużono do 30 czerwca 2025 roku.

Informacje o cookies

Strona zawiera pliki “cookies”. Więcej informacji na temat polityki plików „cookies” znajdziesz tutaj.