Realizowany w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Fryderyka Chopina w Rzeszowie (USK w Rzeszowie) program „Dobry posiłek w szpitalu”, decyzją Ministra Zdrowia został wydłużony o pół roku. Dzięki dodatkowym pieniądzom z Narodowego Funduszu Zdrowia, pacjent ma zapewnioną poradę żywieniową oraz posiłki przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę.
„Dobry posiłek w szpitalu”, to program pilotażowy w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach, który od grudnia 2023 roku realizowany jest w USK w Rzeszowie. W ramach pilotażu NFZ przeznacza na zdrowsze posiłki w czasie szpitalnej rekonwalescencji dodatkowe 25,62 zł dziennie na pacjenta. Stawka ta stanowi uzupełnienie środków przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.
– Pacjenci, którzy leczą się w naszym szpitalu, mogą korzystać z jadłospisu, który zawiera urozmaicone potrawy oraz zapewnia zbilansowane wartości składników odżywczych w diecie, tłumaczy Wojciech Zawalski, p.o. dyrektora USK w Rzeszowie. – Jedzą zdrowo i różnorodnie, tym samym zwiększają się szanse na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia i zmniejsza się ryzyko powikłań.
Program „Dobry posiłek w szpitalu” zakłada wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Szpitale, które biorą udział w projekcie mają obowiązek zapewnić pacjentom odpowiednie wyżywienie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia.
Dodajmy, że zgodnie z nowymi przepisami program „Dobry posiłek w szpitalu” wydłużono do 30 czerwca 2025 roku.